מושב תזונה ורפואה מסורתית בנושא גישות רפואיות מסורתיות לטיפול בקיבה

מרצים: גליה עזרן, מורה ומטפלת באיורוודה יעל כנען, הרבליסטית קלינית ואייל שפרינגר, מטפל ברפואה סינית

שפה: עברית

מתי: קונגרס ה-ICCM, 2015

תחום: פרקטיקה - תזונה - צמחים

הרצאה זו מיועדת לכל הרמות

מה במושב: המשל הדאואיסטי המפורסם מדבר על "האצבע המצביעה אל הירח". משל זה מדגיש את הצורך להבדיל בין האמצעי (האצבע) למטרה (הירח). בעולם הרפואה משל זה מתבטא בפער בין ה'אצבע' המייצגת את גישות הטיפול השונות ואמצעי האבחון והריפוי הייחודיים להן, לבין 'הירח', אשר במקרה זה מייצג את המטופל, מצבו הרפואי, והמענה הנידרש לצורך הרפואי.

כדי לספק טיפול איכותי, המטפל נידרש להכיר את מגבלות אצבעו שלו, שיטת הטיפול בה הוא עוסק, ולהימנע מנפילה במלכודת של טיפול העונה היטב לעקרונות השיטה, אך איננו מצליח לתת מענה ראוי לצרכי המטופל.

מושב תזונה ורפואה מסורתית מהווה במה למפגש בין גישות טיפול שונות המנסות להבין ולתת מענה לבעיות דומות. המפגש מאפשר לתת במה למספר 'אצבעות', או שיטות טיפול, כך שנוכל להבין טוב יותר, כיצד להתעלות על המגבלות הטמונות בדרך המחשבה ובאמצעי הטיפול של כל גישה רפואית.

מושב תזונה ורפואה מסורתית יתמקד בטיפול בקיבה על פי מסורות שונות.

נושאי ההרצאות (תקצירים בהמשך הדף):

  • איורוודה: להדליק את האגני: על 4 מצבי עיכול בראי האיורוודה.
  • רפואה מקומית: בריא ומר לו - על הטעם המר ברפואת הצמחים המערבית. שימוש בטעם המר באמצעות צמחי מרפא מקומיים ואירופאיים ברוח הרפואה הערבית יוונית.
  • תזונה סינית מקרוביוטית: המקום בו דייסה הופכת למסוכנת - הכרות וטיפול תזונתי ב-Dumping Syndrome  של הקיבה.

אנו מקווים שבמקביל להרחבת ההבנה אודות הקיבה כאיבר שמטרתו להכיל ולאחד מזונות שונים, נצליח לפתוח במסורת של לימוד שנתי המפגישה גופי ידע שונים לדיון מפרה המאפשר יצירת טיפול טוב ושלם יותר

להדליק את האגני:  על 4 מצבי עיכול בראי האיורוודה

אגני (Agni)  - אש עיכול חזקה, יציבה וש'בוערת' במידה הנכונה – היא לא רק תנאי לעיכול תקין היא גם מדד לבריאות, איזון ואריכות ימים. לא בכדי ענף הרפואה הפנימית באיורוודה נקרא "טיפול באגני". ולא בכדי נחשבת האיורוודה למומחית בתחום העיכול.

 אז מהי אותה אגני וכיצד ניתן לשמור עליה מלבלבת, חזקה ויציבה?

נתחיל בהתבוננות על תהליך העיכול דרך הפריזמה של שלוש הדושות -  ואטה, פיטה וקאפה, נלמד מהם ארבעת מצבי האגני השונים וכיצד הם מקבילים לארבעה מצבי עיכול נפוצים, נלמד את עקרונות הטיפול בכל אחד מהמצבים
ההרצאה כוללת ידע תיאורטי ופרקטי והרבה טיפים טיפוליים פשוטים ואפקטיביים. המשתתפים יקבלו חוברת מתכונים למצבי עיכול שונים

בריא ומר לו - על הטעם המר ברפואת הצמחים המערבית

בהרצאה זו נבחן את השפעותיו של הטעם המר על העיכול ועל המטבוליזם מנקודת המבט של רפואת הצמחים המערבית והיוונית. נבחין בין צמחים מרים שונים, חלקם מקומיים וחלקם מארצות אחרות  ונדון באופני פעולתם.

 ברפואה היוונית וברפואת הצמחים שצמחה ממנה שמור לטעם המר מקום של כבוד. הטעם המר איננו רק תכונה אלא פעילות בפני עצמה.

מזונות ומשקאות מרים מהווים חלק בלתי נפרד מהתזונה המסורתית.

 בהרצאה זו נבחן את השפעותיו של הטעם המר על העיכול ועל המטבוליזם. נבחין בין צמחים מרים שונים ונדון באופני פעולתם.

ברפואה היוונית הקדומה וברפואת הצמחים שצמחה ממנה שמור לטעם המר מקום של כבוד. הטעם המר איננו רק מאפיין של הצמח או המזון  אלא מגדיר את פעילותו הרפואית של הצמח.

מזונות ומשקאות מרים מהווים חלק בלתי נפרד מהתזונה המסורתית בכל מקום בעולם.

בהרצאה זו נבחן את השפעותיו של הטעם המר על העיכול ועל המטבוליזם מנקודת המבט של רפואת הצמחים המערבית והיוונית. נבחין בין צמחים מרים שונים, חלקם מקומיים וחלקם מארצות אחרות  ונדון באופני פעולתם.

המפגש בטעם המר מנקודת מבט שהינה מוכרת פחות למטפל הסיני תסייע לשפוך אור נוסף על השימוש בצמחי מרפא מרים לחיזוק ולשמירה על הבריאות דרך חיזוק מערכת העיכול.

המקום בו דייסה הופכת למסוכנת: הכרות וטיפול תזונתי ב-Dumping Syndrome  של הקיבה

שאלת מיליון הדולר בתחום הטיפול בתזונה וצמחי מרפא מתרכזת בהשפעה הרפואית הצפויה בשל השימוש במזונות או צמחים. כדי לענות על שאלה זו, מטפלים בתזונה ובצמחים מקדישים חלק גדול מזמן הלימוד לאיסוף ידע ממקורות שונים, מסורתיים ומודרניים, המעמיקים את הידע אודות ההשפעה התרפויטית של חומרי גלם שונים.

לאור ההשקעה הרבה באיסוף הידע והלימוד,  אחד המצבים המתסכלים ביותר עבור מטפל בתזונה הוא החמרה בלתי צפויה במצבו של המטופל, לאחר שימוש בחומרי גלם אשר היו אמורים לכאורה לסייע לו. המפתח להבנת הכישלון הטיפולי איננה תלויה רק בבחירה מחודשת של חומרי הגלם, אלא בהבנה מעמיקה יותר של הפיזיולוגיה של המטופל ושל כשלים באבחנה אשר אולי חמקו מעינינו.

אם למרות הטיפול התזונתי המצויין שאתם מעניקים, המטופלים שלכם עדיין מרגישים עייפות אחרי האוכל, אם הם עדיין נישארים בגבול הסוכרת למרות שתזונתם לכאורה בריאה ומתאימה, אם אכילת  מרק עושה להם ממש רע, ייתכן והם סובלים מהפרעה פחות מוכרת בתפקוד הקיבה הנקראת  DUMPING SYNROM. היכרות עם מצב זה תסייע לכם להבין רבות מהתופעות העקשניות והבלתי מוסברות אצלכם בקליניקה.

בהרצאה אשר פותחת בשסתום קטן, עוברת דרך המבנה האנטומי והתפקוד של הקיבה, וממשיכה בהעמקת ההבנה של אברי מערכת העיכול בראי הרפואה הסינית, ננסה לענות על שאלות שונות:מדוע קורקבני תרנגולות משמשים את הסינים לטיפול בסוכרת, כיצד סוכר עלול לגרום לסוכרת בדרך פחות מוכרת, מדוע מרק או דייסת אורז אינם תמיד מזונות בריאים,  וכיצד אפשר להימנע מעיפות אחרי האוכל